Daarom haalde ik mijn dronelicentie

“Elke limiet is voor mij een uitdaging om een passende oplossing te zoeken. Gaandeweg verzamelde ik voor Het Fotohuis een knappe collectie camera’s en filmmateriaal. Met beide voeten op de grond, plat op mijn buik, op het dak van een flat of sprintend met de fiets: ik filmde het allemaal wel eens. Maar toen de drones hun opmars maakten in de camerawereld, voelde ik het: dit is mijn missing link.”

“Tussen droom en daad staan nog wat wetten in de weg. Toen ik de wetgeving rond drones erop na las, besloot ik dat het rapper gezegd was dan gedaan. Als ik de beelden wilde gebruiken in een bedrijfsfilm – essentieel voor Het Fotohuis – moest ik een Klasse 1-dronelicentie behalen. Het betekende dat ik terug op de schoolbanken moest voor een diploma RPAS-operator.”

Opleiding tot dronepiloot

“RPAS staat voor Remotely Piloted Aircraft Systems. Vaak zeggen we gewoon ‘drone’, maar het omvat alle op afstand gestuurde luchtvaarttuigen. Er stond me een opleiding van 48 lesuren te wachten: 32 uur theorie en de rest praktijklessen. De lessen gingen over o.a. luchtvaartwetgeving, navigatie, meteologie, communicatie, omgaan met privacy en vliegbeginselen. Stevige kost dus, maar absoluut noodzakelijk om de spelregels van het luchtruim te kennen.”

“Na 16 uur praktijkles was ik klaar voor het theoretisch en praktisch examen. Al geruime tijd mag ik me de trotse eigenaar noemen van een Dronelicentie Klasse 1. Dat houdt in dat ik – enkel bij daglicht – tot 90 meter boven de grond mag vliegen buiten een gecontroleerd luchtruim.”

Stevige investering

“Dronebeelden zijn in de meeste videoproducties niet meer weg te denken. Om als compleet multimediahuis te kunnen werken, moest Het Fotohuis mee zijn. De licentie en de uitrusting vroegen een grote investering. Ik duizelde zelf toen ik alles oplijstte:

  • Opleiding RPAS operator Klasse 1: €3.000
  • Medische vergunning: €350
  • Theoretisch examen: € 102
  • Praktisch examen: € 350
  • Opmaak operationeel handboek: €750
  • Anvraag vliegbrevet: €340
  • Registratie dronetoestel: € 133
  • Drone verzekeringspolis: Jaarlijks € 500

De kost van de tijd die je hierin investeert, tel ik er gelukkig niet bij. Ook zijn er vaak nog eenmalige kosten die afhankelijk zijn van de opnamelocatie. Wil jij filmen in een no-fly zone (bv. een CTR-zone bij een luchthaven), kan je een afwijking hiervoor aanvragen. Kostprijs: €204 per locatie. De vraag die nu door je hoofd spookt, is vast deze:”

Zijn dronebeelden duur?

“Met dronebeelden kan je een extra sfeer of dimensie toevoegen in je bedrijfsvideo. Het is een extra toets.Toch bepaalt het doel van je video of deze beelden nodig zijn. Is het een must voor elke bedrijfsvideo? Ik denk het niet. Maar daar waar ze passen, geven ze extra cachet en zijn ze het hogere prijskaartje dubbel en dik waard.”

“Hoe ziet jouw site er vanuit de lucht uit? Hoe ziet een bouwproject van bovenaf eruit? Als je overweegt om een bedrijfsfilm te laten maken, dan wil ik graag met je meedenken. We bepalen samen het verhaal (met of zonder dronebeelden) en ik maak een transparante offerte. Wat je ook wil met je productie, we hebben de mogelijkheden in huis.”

Nog meer dan ooit in Het Fotohuis een complete partner voor uw video- en multimediaproducties. Ook dat ene rake schot maken we, zodat jouw bedrijf scherp en met focus in beeld komt. Binnen of buiten, hoog in de lucht of met de voeten in het zand: onze camera’s pakken de juiste sfeer en beelden beet, zodat we in de montagekamer jouw beeldverhaal tot leven kunnen brengen.

Europese wetgeving

Sinds 1/1/2021 is de Europese wetgeving in voegen. Ook hiervoor hebben we ook de nodige certificaten op zak.

Vaardigheidscertificaat Drone – Open Klasse A1 - A2 - A3