Time Lapse foto en video

Eigenlijk is dit iets in de categorie: ‘Spelen met een GoPro’ … en zeer zeker #videofun

Het maken van Time Lapse video bestaat eigenlijk al lang maar is samen met de opkomst van de GoPro camera’s populairder geworden. Dit omdat er in de GoPro’s een Time Lapse foto functie is voorzien.
Een Time Lapse opname is eigenlijk gewoon foto’s nemen op een welbepaald tijdsinterval gedurende een langere periode.

Na een Time Lapse opname bekom je, afhankelijk van de duurtijd van de opname, al snel meer dan 1000 foto’s. Deze foto’s importeer je in je videobewerkingsprogramma, en deze worden dan aan 25 beelden per seconde na mekaar geplaatst en zo bekom je het vloeiende Time Lapse video-effect.
Een videobewerkingsprogramma klinkt dadelijk zwaar en moeilijk maar GoPro stelt zijn videobewerkingsprogramma GoPro Studio gratis ter beschikking (tegenwoordig noemt dit Quick), en dit programma is zeer gebruiksvriendelijk zonder een al te steile leercurve.
In een Time Lapse video kan je alzo meer kwijt dan in één enkele foto … Je krijgt op een korte periode een lange periode in beeld met z’n diverse sferen.

 

GoPro Time Lapse

Voorbeeld van een Time Lapse opstelling met klemstatief en een GoPro

 

Waar kan je je video’s kwijt ?

Het is leuk filmpjes maken en in de eerste plaats doe je dit voor jezelf, maar je wil het resultaat toch graag met vrienden delen, je kan ze daarom kwijt op volgende populaire platformen:

Youtube – Veruit het populairste platform en je kan er je video’s in een zeer hoge kwaliteit kwijt (Tot 4K voor de insiders)
Vimeo – Een zeer populair platform, vooral bij video amateurs en professionals – Hier post ik zelf mijn filmpjes op Vimeo.com/hetfotohuis
Facebook – Hier bereik je waarschijnlijk het meeste van je vrienden, maar Facebook hakt nogal hard in op de kwaliteit van je video, al is dit tegenwoordig al heel wat beter geworden.
Instagram – zeer leuk platform maar hier moet je video vierkant zijn en slechts 15 seconden lang (tegenwoordig kan dit ook in het 16:9 formaat en tot 1 minuut lang), maar die tijdsbeperking maakt het net leuk om je videoverhaal zo gebald en krachtig mogelijk te houden.

 

Enkele resultaten van Time Lapse video’s :

Time Lapse van de Opbouw van een Bouwwerf:

Time Lapse video van het Versassen van een Boot:

Time Lapse Video van een Zonsondergang:

Related Posts